Een gezond voedingspatroon, dat willen we toch allemaal.
En gelukkig is er het internet, het Groenten en fruitbureau en het Voedingscentrum.
En veel sites en publicaties.
Voor mij een heerlijke bron van informatie want zo af en toe veranderen de inzichten toch wel.
Nu weten we ook van andere leveranciers van zelfde stoffen als vlees.
Vroeger werden groenten lang gekookt. nu is beetgaar of rauw ook een goede manier.
Een appel, peer of sinaasappel was er wel maar niet standaard elke dag.
Bessen, aardbeien of frambozen als je die in eigen tuin had, zo ging dat vaak.
En bramen plukken deden we ook. Ook veel seizoensgebonden dus vaak.
Die groente, oké dat kan je afwegen. Maar twee ons sla?
En fruit? Twee aardbeien? Nee toch.
De ene appel is ook de andere niet.
En de vorm, telt een smootie voor één of twee?
En fruitsalade?
Nu is fruit lekker dus "een beetje meer" mag het wel zijn.
Maar hoe bereken je het nou.
Vrucht |
Een portie?
|
Aardbei
|
Schaaltje (100 gram)
|
Abrikoos
|
5 stuks
|
Ananas
|
Schijf (100
gram)
|
Appel
|
1 stuk
|
Avocado
|
1 halve
|
Blauwe bes
|
Schaaltje (100 gram)
|
Bosbes
|
Schaaltje (100 gram)
|
Braam
|
Schaaltje (100 gram)
|
Cranberry
|
Schaaltje (100 gram)
|
Dadels
|
6 stuks
|
Druif
|
Trosje (125
gram)
|
Framboos
|
Schaaltje (100 gram)
|
Granaatappel
|
1 halve
|
Grapefruit
|
1 halve
|
Kers
|
Schaaltje (125 gram)
|
Kiwi
|
2 stuks
|
Lychee
|
Schaaltje (200 gram)
|
Mandarijn
|
2-3 stuks
|
Mango
|
1 kwart
|
Meloen
|
Schijf (100
gram)
|
Mineola
|
1 stuk
|
Nectarine
|
1 stuk
|
Passievrucht
|
5 stuks
|
Peer
|
1 stuk
|
Perzik
|
1 stuk
|
Pruim
|
2-3 stuks
|
Rozijn / Krent
|
1 eetlepel
|
Sinaasappel
|
1 stuk
|
Voedingscentrum
Vanmorgen vond ik deze tabel!
Ik ben er blij mee! Weer veel geleerd.
Ik eet altijd teveel, jammer genoeg niet zo gezond.
BeantwoordenVerwijderenVriendelijke groet,